top of page
  • Zane Bondare

Lielā smaržu grāmata



Populārzinātnisks izdevums “Lielā smaržu grāmata: smaržmīļiem visā pasaulē” soli pa solim vilina smaržu valstībā. Smaržas lietotas jau kopš civilizācijas pirmsākumiem, tādēļ grāmatas autori cauri laikiem atskatās arī pavisam senā pagātnē, ar smaržu stāstu aizvedot lasītāju līdz mūsdienām. Grāmatas papildinātais izdevums latviski tulkots no angļu valodas, savukārt tās pirmizdevums 2018. gadā iznācis franču valodā.


Vienpadsmit nodaļās strukturētais saturs sniedz atbildes uz daudziem ar smaržu ražošanu un lietošanu saistītiem jautājumiem. Minēšu vairākus no tiem. Pirmkārt, runājot par smaržu, svarīgi saprast kā darbojas mūsu oža – pirmajā nodaļā lasāms šī jautājuma izklāsts.


No kādām sastāvdaļām tiek radītas smaržas, kuros reģionos un kā iegūst to izejvielas? Lasītājs uzzinās, ka pārsvarā smaržu radīšanai tiek izmantotas dabiskās izejvielas, kuras lielākoties iegūstam no aromātiskiem augiem. Šo dabisko izejvielu ieguves vietas norādītas grāmatā iekļautajā kartē. Piemēram, Eiropā smaržu dabiskās izejvielas pārsvarā tiek iegūtas Francijā un Itālijā. Jāmin gan, ka dabiskās smaržu izejvielas tiek iegūtas ne tikai no augu valsts: arī dzīvnieku izcelsmes vielas mēdz tiek iekļaut smaržu receptūru sastāvā. Savukārt 19. gadsimta beigās, kas tiek uzskatītas par modernās parfimērijas laikmeta sākumu, smaržu radīšanā sāk izmantot arī sintētiskās sastāvdaļas, kurām grāmatā veltīta atsevišķa nodaļa.


Lai ideju par smaržu pārvērstu izsapņotajā aromātā, pie darba jāķeras parfimēram jeb parfīmu radītājam. Grāmatā sniegts ieskats arī parfimēra profesijā – kas jāapgūst, lai kļūtu par parfimēru; kādas ir parfimēru specializācijas; kāda ir parfimēra darba diena un darba vide? Lasītājs uzzinās arī to, kā norit smaržu ražošanas process, kā smaržas sasniedz pircēju jeb kā tās tiek izplatītas un kas ir neatkarīgā parfimērija. Līdzās atbildēm uz šiem un citiem jautājumiem sniegti arī praktiski padomi ikvienam, kurš lieto smaržas. Piemēram, ko varam izlasīt uz kastītes, kurā iepakota smarža? Kā tās pareizi uzglabāt?


Grāmatas noslēdzošajās lappusēs minēti arī citu grāmatu nosaukumi un interneta vietnes, kas ļaus izzināt smaržu pasauli, kā arī norādītas saites uz publisku un profesionālu pasākumu tīmekļvietnēm. Autori norādījuši un aicina apmeklēt populāras ar smaržu pasauli saistītas vietas. Tā, piemēram, atrodoties Francijā, ieteikts apskatīt 1990. gadā dibināto “Osmotēku”, kas ir pirmais un vienīgais smaržu arhīvs pasaulē, kā arī muzejus – Starptautisko parfimērijas muzeju un Parfīmu muzeju.



Noderīgi: aminori.lv


Lielā smaržu grāmata: smaržmīļiem visā pasaulē. NEZ autoru kolektīvs un Žanna Dorē. Tulkojums no angļu valodas. Rīga: Aminori, 2022. 227 lpp. ISBN 9789934612121.


Zane Bondare ir LNB Pakalpojumu departamenta Tehnoloģiju un dabaszinātņu lasītavas informācijas speciāliste.

Recent Posts

See All
bottom of page