top of page
  • Inga Kaļva-Miņina

🎧 Melne, Laura. Sunāns breiveibā.



🎧 Klausies apskatu Soundcloud vai Spotify.


Jaunā grāmata ir brīnišķīgs jaunums literatūrā, jo ir pirmais komikss bērniem latgaliski. Turklāt jāuzsver arī tas, ka šis izdevums ir arī autores Lauras Melnes debija rakstniecībā. Daudzi Lauru, kura ar tekstu pasauli jau sen saistīta, zina kā vēsturnieci, žurnālisti, latgaliešu kultūras ziņu portāla www.lakuga.lv redaktori, bet nu viņa sevi ir pierādījusi – turklāt gribas teikt, ka ļoti spilgti – arī rakstniecības jomā.


Par ko ir jaunais komikss? Tas ir stāsts par kādu jauku suņuku, vārdā Sunāns. Ierastā pilsētas dzīve, saimniekiem pārceļoties dzīvot uz Latgales laukiem, ir beigusies, un Sunāns nonāk jaunā un vēl neiepazītā vidē, kurā ir citi noteikumi. Turklāt, steidzami jāspēj atrast kopīgu valodu ar te jau sen dzīvojošo kaķi Tomu, kurš Sunānu pilnīgi noteikti neuztver kā draugu, bet gan konkurentu.

Kāda gan ir tik atšķirīgā lauku vide, kura ļauj izrauties no pilsētas mūriem un dzīvot brīvībā? Kā iejusties jaunajā dzīvē un atrast draugus? Vai pirmais iespaids, kas mums rodas, kādu ieraugot, ir tas pareizākais? Sirsnīgs stāsts ikvienam – gan mazam, gan lielam lasītājam – par pārmaiņām mūsu dzīvē un prasmi tām pielāgoties, par uzticības iegūšanu un jaunām draudzībām, arī par drosmīgu rīcību dažādās situācijās.


Komiksos īpaši svarīga nozīme ir ilustrācijām, un mākslinieces Viviannas Marias Stanislavskas košie zīmējumi ieved brīnišķīgā vasaras stāstā!

Jāpiebilst arī, ka grāmata patiks gan suņu, gan kaķu mīļiem (tā kā man pašai ļoti patīk kaķi, tad jo īpaši nopriecājos, kad ilustrācijās ieraudzīju ne tikai kaķi Tomu, bet vēl arī daudzus citus viņa sugas brāļus), jo īstenībā šajā stāstā abi varoņi ir vienlīdz svarīgi.


Komikss “Sunāns breiveibā” ir ne tikai interesants un košs stāsts, kas uzrunās mazo lasītāju auditoriju, bet arī ļaus bērniem un viņu vecākiem iepazīt (vai pilnveidot) latgaliešu valodas zināšanas. Teksta nav daudz, tas lieliski sasaucas ar ilustrācijām, un, rau – gluži nemanot, tu jau lasi latgaliski!


Noderīgi: www.lsm.lv / www.la.lv


Melne, Laura. Sunāns breiveibā. Ilustrējusi Vivianna Maria Stanislavska. Augšdaugavas novads: Latgaliešu kultūras kustība “Volūda”, 2023. 40 lpp. ISBN 9789934907173.


Inga Kaļva-Miņina ir žurnāliste, literāte, grāmatu blogere.



Recent Posts

See All
bottom of page