top of page
  • Ingrīda Peldekse

Miervaldis Ķemers. Dievam un Purvītim pateicīgs



Apgādā “Zinātne” izdotā teologam un gleznotājam Miervaldim Ķemeram (1902–1980) veltītā monogrāfija paver daudzpusīgu ieskatu šīs 20. gadsimta neordinārās personības dzīvē un radošajā darbībā.


Grāmatai it trīs daļas. Pirmā no tām veltīta izdevuma sastādītāja Dr. habil. Art. Ojāra Spārīša redzējumam par mākslinieka dzīvi un radošās darbības kontekstu, to papildina Signes Irbes vēstures avotos un mākslas darbu analīzē balstīts pētījums; otrajā daļā Irbes paveiktais ietver gleznu reprodukciju izlasi (par laikposmu no 1940. līdz 1960. gadam), savukārt trešā daļa veltīta paša mākslinieka, vienlaikus arī mācītāja, autobiogrāfiskām piezīmēm. Tajās autors fiksējis gan sadzīviskas ainas, gan filozofiskus vispārinājumus, dalās iespaidos par mākslas dzīvi, studijām Latvijas Mākslas akadēmijā un savu pedagogu Vilhelmu Purvīti.


Luterāņu mācītāja un gleznotāja Ķemera radošajā ceļā netrūkst 20. gadsimtam raksturīgo vēsturisko satricinājumu, tostarp latviešu bēgļu gaitu Sibīrijā Pirmā pasaules kara laikā.

Pēc ģimenes atgriešanās Latvijā 1921. gadā Ķemers studējis jaundibinātajā LELB Teoloģiskajā institūtā (1924–1929), un gadu vēlāk ticis ordinēts par luterāņu mācītāju, lai kalpotu dažādās draudzēs līdz pat 1964. gadam.


Sibīrijā aizsāktais jaunrades ceļš ar pirmo izstādi Petropavlovskā 1919. gadā ievirzīja Ķemeru mākslas jomā arī pēc atgriešanās Latvijā. Tādējādi likumsakarīga šķiet viņa Rēzeknē notikusī iepazīšanās ar Purvīti, asistējot plenēros (1927–1928) un pamazām kļūstot par vecmeistara uzticības personu. Pēc desmit gadiem sekoja studijas Latvijas Mākslas akadēmijā (1938–1947) Purvīša Dabasskatu darbnīcā (līdz 1944. gada rudenim) un Ģederta Eliasa Stājglezniecības darbnīcā.


Latvijas mākslas reljefā ainavists Ķemers ir piedzīvojis gan kāpumus, gan kritumus, un šī grāmata ir apliecinājums viņa kalpošanai mākslai un Dievam.

Grāmatā izmantoti attēli un dokumenti no Ojāra Spārīša, Signes Irbes un citu privātpersonu krājumiem, no Sv. Trīsvienības draudzes arhīviem un Latvijas Nacionālā arhīva, kā arī no muzeju un bibliotēku krājumiem.


Miervalža Ķemera 120 gadu atceres gada ievadā Tukuma Mākslas muzejā 2022. gada februārī tika atklāta personālizstāde “Ķemers no Ķemeriem”, kas bija skatāma līdz maija vidum.



Noderīgi: lsm.lv / lr1.lsm.lv


Miervaldis Ķemers. Dievam un Purvītim pateicīgs. Sastādītājs Ojārs Spārītis. Rīga: Zinātne, 2022. 527 lpp. ISBN 9789934549649.


Ingrīda Peldekse ir LNB Speciālo krājumu departamenta Mākslas un mūzikas centra Mākslas lasītavas krājuma eksperte.

Recent Posts

See All
bottom of page