top of page
  • Andra Poota

🎧 Putniņa, Mārīte. Zaļā muiža



🎧 Klausies apskatu Soundcloud vai Spotify.


Pēc viesošanās Zaļajā muižā 1806. gadā Kurzemes hercogiene Doroteja rakstīja: “Viss ir jauns, māja tagad saplūst ar dārzu, te iekļauts arī mežiņš, izveidota arī aleja, kas ved uz māju. Plāns ir vērienīgs, bet pagaidām viss vēl ir jauns un nepieaudzis, taču pēc sešiem vai desmit gadiem viss būs glīts, ļoti glīts.” (Mārīte Putniņa. “Zaļā muiža”, 104. lpp.)


Starp iepriekšējo nelielo Mārītes Putniņas grāmatu par Zaļo muižu un tikko iznākušo smalko pētījumu pagājuši nedaudz vairāk par desmit gadiem. Bet Kurzemes hercogienes Dorotejas muižas parkam savulaik adresētie vārdi trāpīgi raksturo arī Putniņas jauno grāmatu “Zaļā muiža”.


Autore veikusi vērienīgu izpētes darbu, urbjoties avotu simtos, kuplinot grāmatu ar līdzvērtīga krāšņuma fotogrāfijām, un ar tā visa palīdzību izvadot lasītāju caur Zaļās muižas pili, ēkām un parku teju 300 gadu garumā. Rezultāts izdevies glīts, pat ļoti.

Jau grāmatu atverot, ieslīgstam Zaļās muižas ainavas burvībā (10.–11. lpp.). Kā spraucoties cauri ēnainai pazarei, pārskrienam seno zemgaļu un Livonijas ordeņa spīvajiem vēstures ciņiem, atliecam Kurzemes hercogistes pirmsākumu zaru un nokļūstam Ernsta Bīrona apspīdētajā Zaļās muižas pils laukumā. Un šeit sākas mūsu detalizētā ekskursija.


Ciešā sasaistē ar varas maiņām, modi mākslā, arhitektūrā, mēbeļniecībā un citās jomās lapu pa lapai iepazīstamies ar pils īpašniekiem un nomniekiem, izstaigājam telpas, aptaustām mēbeles, apbrīnojam gleznas, izcilājam priekšmetus, apmetam loku pa parku, izlaipojam pa skolas gadu desmitu atstātām pēdām un piestājam Restauratoru namā, kur smalko glābējmākslu apgūst topošie restauratori. Arī par viņu atrasto, paveikto un atdzīvināto uzzinām Zaļenieku Komerciālās un amatniecības vidusskolas skolotājas un vēsturnieces Mārītes Putniņas grāmatā “Zaļā muiža”.


Zaļenieku pils ir izcils 18. gadsimta arhitektūras un mākslas piemineklis. Ir labi apzināties, ka blakus ir cilvēki, kuri prot ieraudzīt, izpētīt un izstāstīt.

“Kāpēc es rakstu? Vēsture jau nav tas, kas uzrakstīts grāmatā. Vēsture ir tas, kas mums ir visapkārt. Grāmatas jālasa, lai uzzinātu, saprastu un ieraudzītu. Ieraugot, saprotot un dzīvojot šajā brīnišķīgajā vidē, ir nevis jāatgriežas vēsturē un pagātnē, vēsture nav jāmēģina atdarināt, tā ir jāciena. Tas arī ir vissvarīgākais uzdevums visos laikos – ieraudzīt, saredzēt un cienīt,” saka grāmatas autore.


Noderīgi: www.nkmp.gov.lv


Putniņa, Mārīte. Zaļā muiža. Māksliniece Inese Hofmane. Jelgava: Jelgavas novada pašvaldība, 2022. 158 lpp. ISBN 9789934237713.


Andra Poota ir Jelgavas pilsētas bibliotēkas novadpētniecības speciāliste.



Recent Posts

See All
bottom of page