top of page
  • Zane Bondare

Ivuškāns, Artūrs. Pēda un potīte


Ar potītes saišu vai cīpslu sastiepumiem saistītās traumas ir visbiežāk gūtās traumas sportā. Ar potīti cieši saistītas vairākas blakus esošās ķermeņa daļas, piemēram, apakšstilbs un pēda.


Izdevumā izklāstīts, kā rūpēties par pēdu, potīti un to saistošajām struktūrām no fizioterapijas viedokļa. Grāmatas autors Artūrs Ivuškāns ir sporta zinātnes doktors un pieredzējis fizioterapeits.

Pēdas uzbūve, apakšstilba struktūras un saistaudi, kas veido šīs ķermeņa daļas, kā arī dažādas to struktūras apskatītas Anatomijas nodaļā. Šī nodaļa ietver divas apakšnodaļas: pirmajā no tām aprakstīti apakšstilbu un pēdu veidojošie cietie saistaudi, savukārt otrajā nodaļā raksturoti apakšstilba un pēdas muskuļi, kā arī apskatīti saišu sastiepumi, Ahilleja cīpslas veselības problēmas un apakšstilba sāpju sindroms. Nākamajās nodaļās autors pievēršas fascijām, to skaidrojumam, papildu uzmanību veltot pēdas plantārajai fascijai.


Grāmatu noslēdzošajās nodaļās ietverti pēdas un potītes veselības veicināšanas vingrinājumi. Aprakstīti vingrinājumi, kurus veicot, tiks palielināts pēdu spēks un fleksibilitāte, normalizēts pēdu fasciju tonuss; apkopoti potītes stiprināšanas vingrinājumi un muskulatūras stiepšanas un pašmasāžas pamata vingrinājumi. Vingrinājumiem pievienoti norādījumi to pareizai izpildei, kurus, savukārt, papildina attēli.


Noslēgumā atgādināma arī būtiska grāmatā iekļauta norāde: izdevums “Pēda un potīte” ir vienīgi informācijas avots; tajā ietvertā informācija nekādā gadījumā nevar aizstāt kvalificēta ārsta padomus, kuri jāuzklausa vienmēr, pirms sākt kādu veselības uzlabošanas programmu.


Noderīgi: zvaigzne.lv


Ivuškāns, Artūrs. Pēda un potīte. Autora teksts un zīmējumi. Rīga: Zvaigzne ABC, 2022. 72 lpp. ISBN 9789934312502.


Zane Bondare ir LNB Pakalpojumu departamenta Tehnoloģiju un dabaszinātņu lasītavas informācijas speciāliste.

Recent Posts

See All
bottom of page