top of page
  • Līva Alksne

Kunnass, Mauri. 12 dāvanas Ziemassvētku vecītim



Somu rakstnieks un ilustrators Mauri Kunnass ir ļoti ražīgs autors. Pirmā viņa grāmata izdota 1975. gadā, pirmā grāmata bērniem iznāca 1979. gadā, un kopš tā laika viņa roka un prāts radījuši vismaz 70 literārus ceļojumus (informācija no autora interneta vietnes). Par populārākajām tiek sauktas šī somu autora Ziemassvētku vecīša stāstu grāmatas, kas tulkotas 26 valodās. Kā nu šīs grāmatas nebūs populāras? Somiju taču savā ziņā dēvējam par Ziemassvētku vecīša dzimteni!


Kurš gan cits labāk spēs vecīša leģendu nest bērniem un pieaugušajiem, ja ne soms, kura tētis iztiku pelnījis ar rotaļlietu gatavošanu?

Kunnasa stāstiem un ilustrācijām piemīt rotaļīgs humors, kas ļauj aizrautīgi atklāt aizvien jaunas detaļas katrā lasīšanas un skatīšanās reizē. Stāsti ir koši gan valodā, gan attēlu krāsās

– pelēkums un mērenība nav šī rakstnieka garā. Interesanti, ka Ziemassvētku vecīša stāstu ilustrācijās ielikts daudz no paša autora bērnības. Kunnasa tēvs izgatavoja rotaļlietas, un viņa darbnīcā esot izskatījies līdzīgi, kā attēlots grāmatās par Ziemassvētku vecīša dzīvi.


Šobrīd latviešu valodā pieejamas sešas Kunnasa grāmatas, lielākā daļa no tām pirmoreiz tulkotas pēdējo triju gadu laikā. Trīs no grāmatām saistītas ar Ziemassvētku vecīša tematiku, bet pārējās ved kosmosa piedzīvojumā, stāsta par draudzīgām šausmām un caur rotaļām māca skaitīt no 1 līdz 20. Tikai viena no šīm grāmatām īpaša ar to, ka pirmo reizi latviešu valodā tulkota un izdota jau 1996. gadā, bet atkārtotu izdevumu piedzīvo 2022. gadā. Tādējādi “12 dāvanas Ziemassvētku vecītim” pie noteiktas paaudzes lasītāja atgriežas otro reizi, ļaujot šo stāstu par labajiem darbiem pirmssvētku laikā iepazīt pavisam jaunā, pieauguša cilvēka skatījumā. Vēl jo īpašāk, ja šis jaunais skats vienlaikus tiek gūts caur bērna pirmo iepazīšanos ar šo grāmatu.


Grāmatas “Ziemassvētku vecītis” un “Ziemassvētku vecīša ziemas brīvdienas” ir vairāk izglītojošas, savukārt “12 dāvanas Ziemassvētku vecītim” drīzāk ir pamācība vecākiem – kā tvert lietas vieglāk, kā ar labdabīgu lēnprātību pieņemt to, kas citureiz liktu pieri pamatīgi saraukt dusmās.

Korvantunturos, kā allaž pirms svētkiem, darba pilnas rokas un rūķi skrien vienā skriešanā. Mazais rūķis Ville ir ļoti gādīgs – tieši 12 dienas pirms svētkiem viņš iedomājas, ka arī Ziemassvētku vecītis ir pelnījis iepriecinājumu un apņemas vecītim gādāt ko īpašu visas šīs līdz Ziemassvētkiem atlikušās dienas. Kā nu mazajam nebēdnim iet, kā neiet, lai mazie un lielie lasītāji uzzina paši. Bet skaidrs ir viens – mums ikvienam jāmācās ar vieglumu uztvert mazās neizdošanās un ar pateicību pieņemt labi domāto – pat, ja tas nav noticis kā plānots.


Šī un pārējās Kunnasa Ziemassvētku vecīša notikumu grāmatas pavisam noteikti nav stāsti tikai bērniem. Tie ir teksti arī bērnu vecākiem – lai ģimene pabūtu kopā, lai ļautos svētku brīnumam un rastu iedvesmu uzturēt bērnos ticību brīnumainajam.



Noderīgi: zvaigzne.lv


Kunnass, Mauri. 12 dāvanas Ziemassvētku vecītim. No somu valodas tulkojusi Maima Grīnberga. Rīga: Zvaigzne ABC, 2022. 40 lpp. ISBN 9789984044798.


Līva Alksne ir literatūras blogere.



Recent Posts

See All
bottom of page