top of page
  • Ingrīda Peldekse

Lamberga, Dace. Egils Rozenbergs


Apgāds “Via Ars” sagatavojis mākslas zinātnieces Daces Lambergas monogrāfiju par Latvijas tekstilmākslinieku Egilu Rozenbergu (1948). Mākslinieka devums atspoguļots vairāk nekā 70 darbu reprodukcijās. Ilustratīvo materiālu papildina paša Rozenberga izvēlēto fotogrāfiju klāsts, kas vēl labāk ļauj iepazīt viņa radošo veikumu vairāk nekā piecdesmit gadu garumā. Grāmata ir anotēta ar tekstiem angļu un franču valodā.


Monogrāfijā piedāvāts izsekot 1971. gadā Latvijas Mākslas akadēmiju absolvējušā mākslinieka radošajam ceļam, kā arī iepazīt viņu kā sabiedriski aktīvu cilvēku.

Rozenberga devumu tekstilmākslā iezīmē ducis nozīmīgāko personālizstāžu ne tikai Latvijā, bet arī ārzemēs – kopš 1985. gada ģeogrāfiski viņa darbu ekspozīcijas aptver Ļvivu Ukrainā, Tallinu Igaunijā, Kopenhāgenu un Lollandi Dānijā, Gēteborgu Zviedrijā un Briseli Beļģijā. Savukārt, kā sabiedrības cilvēku Egilu Rozenbergu saista gan pašmāju sabiedriskie pienākumi (Latvijas Mākslinieku savienībā divu gadu desmitu garumā), gan starptautiski izaicinājumi, pildot asociācijas European Textile Network (ETN) ģenerālsekretāra pienākumus (1993–1997).


Mākslinieka radošo meklējumu ceļu aizvien raksturo stilistiskas pārmaiņas – atsakoties no figurālo gobelēnu dominantes, to nomainījušas bezpriekšmetiskas kompozīcijas, kas izteiksmību radušas kā 20. gadsimta 90. gadu, tā arī 21. gadsimta pirmās puses darbos. Ieskatam monogrāfijas autores Daces Lambergas vērojumi par šīm tendencēm mākslinieka radošajā darbībā: “Vairāk nekā desmit gadu laikā tapušos cikla “Zīmes smiltīs” gobelēnus vieno līdzīgs ornamentālais risinājums, taču būtiski atšķiras plašā krāsu, vibrējošo smilšu rakstu un noskaņu amplitūda. Tie spēcīgi piesaista ar fascinējošu vēlmi iedziļināties, nodoties ņirbošā zīmējuma pētīšanai, apcerei un meditācijai.”


Laikposmā no 2015. līdz 2018. gadam tekstilmākslinieku vienoja sadarbība ar Francijas gobelēnu manufaktūru apvienību Mobilier National, kur tika uzausti divi lielformāta gobelēni “Refleksijas – pārdomas I” un “Refleksijas – pārdomas II” Francijas valsts dekoratīvās mākslas darbu kolekcijai. Rozenberga gobelēni atrodas daudzu muzeju un privātkolekciju krājumos Latvijā, ASV, Čehijas Republikā, Dānijā, Francijā, Kanādā, Krievijā, Lielbritānijā, Vācijā un Venecuēlā.




Lamberga, Dace. Egils Rozenbergs. Rīga: Via Ars, 2022. 197 lpp. ISBN 9789934235450.


Ingrīda Peldekse ir LNB Speciālo krājumu departamenta Mākslas un mūzikas centra Mākslas lasītavas krājuma eksperte.

Recent Posts

See All
bottom of page