top of page
Anna Iltnere

Pujāts, Marts. Dāma baltos džinsos


“Ceļmalas smilgas šūpojas, it kā kratītu pirkstu,

bet es tik dodos tālāk, skaistuma apburts” (64. lpp.)


Marta Pujāta sestais dzejas krājums “Dāma baltos džinsos” izdots Rīgā, bet pie manis uz Jūrmalu atceļo no Siguldas. Tomēr Jūrmala nav gala pietura. Atveru taustei īpatni patīkamo vāku, un brauciens tikai tagad sākas. Teikt, ka braucu ar dīvānu, ka tas ir mans autobuss, būtu iederīgi. Sen nebiju lasījusi tik iztēli kustinošu un mīļu dzeju. Vai katru piekto lappusi fotografēju telefonā un sūtu mammai.


“Uz niedru perona

dāma baltos džinsos gaida

pienākam ezeru.” (83. lpp.)


Topogrāfiskās dzejas karte ved maršrutā Dunalka – Neveja – Dobelnieki –Stelpe – Mālpils – Taurkalne – P11– Ķirbiži – Renda – V1398 – P86 – Jaunciems pie V1389 – Dārte – Ance – Ovīši

– Pampāļi – Ķūļciems – Valdemārpils – Staburags – Tiņģere – Skultes muiža – Omuļi – Kurmene – Baldone – Ērberģe – Nereta – Viesīte –Vecslabada – Baltinava – Viļaka – Žīguri – Ape – Alsviķi – Ilzeskalns – Skrīveri – Ārciems – Ogresgals – Suntaži – Ungurpils – Rūjiena – Cesvaine – Vecpils – Durbe – Džūkste – A10/P210 krusts – Skuki – Aizkraukle – Kalnciems – V557 – V560 – Ilga – Burtnieki – Zaube – Limbaži – Ērģeme – Piedruja – Ruba – Vadakste

– Staicele – Lēdmane – P8 – Priekule – Ukri – Asūne – V1350 – Ļaudona – Lizums – Kazdanga – P83 – Lubāna – Vecvārkava – Izvalta – Bērzgale – Kaive – Felicianova – Odziena – Zasa – Līdumnieki – Sēme – Remte. Katrai pieturai savs mirkļu, sajūtu izvilkums uz papīra.


Šķiet – ir vasara, spīd saule. Lasīt gribas piemiegtām, apžilbušām acīm, kā tikko izkāpjot no autobusa noputējušā ceļmalā, lai izstaipītu kājas un ietu. Martam Pujātam izdodas dažās rindās notvert laika lēno gaitu, kāda izdzīvojama mazpilsētu ielās un istabās. “Ieej veikalā / Vai te kāds ir? / Vāzē vien gara vijolīte / Pēc 4 miljoniem gadu aiztraucas vilciens kā strauji atvērts aizkars.” (9. lpp.) Izdodas uzburt veselu pasauli, kuru visā tās absurdumā tu atceries kā kaut ko tik labi pazīstamu. “Putekļi, velēnu pinkas, ābeles, nātres, dēļu durtiņas. Viss vienas trīcošas rokas samīļots.” (20. lpp.)

Te veci muižas parka koki nāk no kluba, lauzdami ceļazīmes; četri puiši Omuļu skolas pieturā pārvēršas par bērziem, bet no Zaubes dižozola zīlēm izšķiļas jauni čaļi; arī pie mikorautobusa stūres sēž bērzs, un govs kinoteātra seansā ir vienīgā. Te saldējums kūst un pil uz svaigi lieta asfalta, laiski irši sēž kaukāzplūmē, vista iet caur aizaugušu parku, un kotletes vienmēr ir gatavas.


Grāmatas maršruts sākas Dunalkā. Aizejiet uz Dunalkas bibliotēku, kurā strādā tikai viens cilvēks, paņemiet Marta Pujāta grāmatu, un apceļojiet visas vietas vienu pēc otras, meklējot savas rindas. Grāmatai ir labs izmērs. Bikšu kabatā gluži neielikt, bet jakas vai mēteļa gan. Armanda Zelča darinātais skaistais dizains mudina grāmatu lasīt sabiedriskajā transportā – publiski. Pat ISBN un UDK burti un cipari kļuvuši par dizaina elementiem. Vāks uz tausti gluži kā ceļš.




Pujāts, Marts. Dāma baltos džinsos. Redaktors Kārlis Vērdiņš, dizainers Armands Zelčs. Rīga: Neputns, 2023. 86 lpp. ISBN 9789934601590.


Anna Iltnere ir LNB Attīstības departamenta Bibliotēku attīstības centra tīmekļa resursu redaktore, izdevuma "Literatūras ceļvedis" korektore un tīmekļvietnes www.literaturascelvedis.lv administratore.

Comments


bottom of page