top of page
  • Anda Saldovere

Rukšāne, Dace. Džikī


Daces Rukšānes iepriekšējā grāmata “Krieva āda” (Dienas Grāmata, 2020), lai gan lasīta vien pirms pāris gadiem, bija jau stipri piemirsusies, prātā palikušas vien nostalģiskās un saldenās sajūtas, kas pārņem allaž, kad klausies, lasi vai draugu pulkā pārrunā tos senos, arī paša piedzīvotos laikus un salīdzini dzirdēto ar savām personiskajām jaunības dienu atmiņām.


Jaunās grāmatas nosaukums raisīja zināmu piesardzību, pat skepticismu, tomēr, paņemot rokās – aizrāva sev līdzi 20. gadsimta 70. gadu Rīgas sadzīves virpulī.

Daudzas aprakstītās situācijas, iesaistīto personāžu dzīves filozofija, kolorītā vide – līdz mielēm atpazīstami, jo arī pati 70. gadu vidū no laukiem ieceļoju galvaspilsētā, lai te paliktu, nu jau šķiet – līdz galam. Rakstniece, publiciste (arī politiķe) Dace Rukšāne gan tolaik bija pavisam mazs bērns, tātad, stāstu veidojusi, ieklausoties nostāstos vai iedziļinoties rakstos par 70. gadu Rīgas vaibstiem.


Apjomā nelielajā, bet saturiski ietilpīgajā un koncentrētajā stāstījumā iekļautas pilnīgi visas sociālisma agonijas perioda “būšanas un nebūšanas” – līdz pat Latvijas pirmajiem neatkarības atgūšanas gadiem; brīžiem šķiet – priekš vienas dzimtas drusku par daudz visa kā... vismaz es savā pieredzē vairākas Rukšānes aprakstītās padomju gadu sadzīves situācijas, dīvainības un negācijas biju vien nostāstos dzirdējusi, jo mūsu dzimtas notikumi palikuši atmiņā tādi kā nedaudz “rožaināki” – ne tik trauksmaini kā romāna galvenajai varonei Meldrai. Varbūt tādēļ, ka bijām jauni, dzīvi tvērām vienkāršāk, pieticīgāk, arī priecīgāk, neapjaušot, ka citādi maz var būt, un nenormālais dažkārt likās gana normāls?


Tomēr kopējās sajūtas, ko sniedz un arī pēc izlasīšanas atstāj romāns “Džikī” – vieglums un gaisīgums. Kaut romānā netrūkst skarbu epizožu, tādi kā atslēgvārdi no manas puses būtu – sievišķības apjausmas, personisko izjūtu apzināšanās un formulēšana, seksualitāte, franču smaržas un ciešā to kontekstā – padomju valsts pilsoņiem tik noslēpumainais, 70. gados jaunatklātais saliktenis “unisekss”...

Tapis kārtējais romāns, kurus es nosacīti ievietoju plauktā ar nosaukumu “laikmeta vēstures mācību grāmatas”. Tā šķiet man, bet kā būs ar jaunās paaudzes ieinteresētību – grūti minēt, jāeksperimentē. Varbūt kādas publiskās bibliotēkas kolēģi var jau dalīties savos vērojumos? Priecāsimies par komentāriem, ko pie konkrētu izdevumu apskatiem iespējams pievienot te, tīmekļvietnē.



Noderīgi: lsm.lv / diena.lv


Rukšāne, Dace. Džikī. Romāns. Rīga: Dienas Grāmata, 2023. 304 lpp. ISBN 9789934595776.


Anda Saldovere ir LNB Attīstības departamenta Bibliotēku attīstības centra bibliotēku nozares speciāliste un izdevuma "Literatūras ceļvedis" redaktore.

Recent Posts

See All
bottom of page