top of page
  • Madara Freivalde

🎧 Zandere, Inese. Vai grāmatai ir knābis?


Klausies apskatu Soundcloud vai Spotify.


Bilžu grāmatiņas nosaukums “Vai grāmatai ir knābis?” Inesei Zanderei izdevies gana atraktīvs un atbilstošs, lai pievērstu pirmsskolas vecuma bērnu uzmanību. Tās saturs atbilst mazo ķiparu uztveres līmenim, turklāt rosina domāt, jautāt un izzināt ko jaunu, pāršķirot ik lappusi. Ikviens mazais stāstiņš pārvēršams brīnišķīgā nodarbībā pirmsskolas vecuma bērniem, turklāt tie pielietojami gan bibliotēkā, gan mājas apstākļos. Stāstiņos iekļauti ne tikai burtu un vārdu noslēpumi un atklājumi.


Mūs kā bibliotekārus īpaši uzrunā autores neuzkrītošā, bet tik pievilcīgā prasme, stāstot par mazajiem pūču bērniem, vienlaikus atklāt mazajiem lasītājiem arī valdzinošo, kaut viņiem vēl noslēpumaino bibliotēku pasauli. Bet tas nebūt nav viss!

Stāstiņi sniedz atbildes uz dažādiem jautājumiem par notiekošo mums apkārt – arī par to, kāpēc kokiem ir tik dažādas formas, kādēļ gan kokiem, gan cilvēkiem noder vingrošana, vai kāpēc krāsainās rudens lapas tomēr nav tās pašas, kas iesietas grāmatās.


"Ja burti satiksies, / ja vārdi veidosies, / ja vārdi rokās sadosies,

/ ja cits ar citu spēlēsies, / ja rindu rindām sastāsies, / tad dzejolītis izdosies. / To mācēšu jau rīt / jums skaļi izlasīt!" (39. lpp.)


Sirsnīgais grāmatas atvēršanas pasākums notika LNB Bērnu literatūras centrā. Vērīgākajiem pasākuma viesiem ātri vien tapa skaidrs, ka grāmatas ilustrācijās pamanāmi arī daži bērniem adresētās lasītavas aprīkojuma un krāsu akcenti. Grāmatas atklāšanas pasākums bija izdevies tikpat krāsains, atraktīvs un radošs kā pati grāmata – bērni labprāt iesaistījās radošajās darbnīcās, uzzināja, kas ir pūčulēns Elmārs, sasveicinājās ar Bibliotēkas Pūci un labi pavadīja laiku bibliotēkā.


Bilžu grāmata “Vai grāmatai ir knābis?” tapusi LNB Bērnu literatūras centra izveidotās lasīšanas veicināšanas programmas pašiem mazākajiem “Grāmatu starts” ietvaros. Grāmatiņas tapšanu iedvesmojusi LNB Atbalsta biedrība. Tā iegādājama LNB veikalā Draugu telpā, Latvijas Nacionālās bibliotēkas 1. stāvā vai e-veikalā.


Grāmata “Vai grāmatai ir knābis?” nominēta “Zelta ābeles 2022” kategorijā “Bērnu literatūra”.



Noderīgi: gaisma.lv / diena.lv


Zandere, Inese. Vai grāmatai ir knābis? Ilustratore Rūta Briede. Dizains: Artis Briedis. Rīga: Nodibinājums “Gaismas pils atbalstam”, 2022. 40 lpp. ISBN 9789934916106.


Madara Freivalde ir LNB Attīstības departamenta Bibliotēku attīstības centra nozares speciāliste darbā ar bērniem un jauniešiem.

Recent Posts

See All
bottom of page