top of page
  • Zane Bondare

Ziediņa, Dace. Mans sapņu dārzs


Šķirot grāmatas lapas vienu pēc otras, apņem dārza burvība. Skaisti iekopta dārza burvība! Autore pierāda, ka ikvienam dārza īpašniekam ir pa spēkam īstenot sapni par skaista, vizuāli baudāma dārza izveidi.


Grāmatas autore ainavu arhitekte Dace Ziediņa lasītāju iedrošina un norāda ceļu, kas jāveic, lai sapnis īstenotos.

Īpaša uzmanība pievērsta topiāro formu izveidei dārzā, apskatot to topiāro formu grupas, kurās tiek formēti dzīvi un veseli augi. Lūk, šo grupu iedalījums: klasiskā formēšana, kurā tiek izmantots karkass; rāmja pildīšana ar pildvielu un brīvā stila forma.


Bet kas jāņem vērā, izvēloties un iegādājoties augus formēšanai? Kā tos iestādīt un kāda augsne tiem der? Kā izvēlētajiem augiem izveidot spirāles, konusa, bumbas vai citu topiāro formu un kā kopt šīs paša izveidotās formas? Kā šīs formas iekļaut augu kompozīcijās? Kā ierīkot un kopt dažāda veida dzīvžogus? Kā veidot augu zīmējumus?


Daudz atbilžu uz šiem jautājumiem, kā arī praktiski ieteikumi atrodami grāmatā. Tās tekstu papildina krāsainas fotogrāfijas un karikatūras.



Noderīgi: manssapnudarzs.lv


Ziediņa, Dace. Mans sapņu dārzs: topiārās formas. Karikatūru autore Iveta Lamberte. Rīga: Mans sapņu dārzs, 2022. 103 lpp. ISBN 9789934237492.


Zane Bondare ir LNB Pakalpojumu departamenta Tehnoloģiju un dabaszinātņu lasītavas informācijas speciāliste.

Recent Posts

See All
bottom of page