top of page
  • Madara Freivalde

🎧 Reinausa, Rēli. Kā mans tētis atrada sev sievu


Klausies apskatu Soundcloud vai Spotify.


Grāmata “Kā mans tētis atrada sev sievu”, kā jau nojaušams pēc nosaukuma, paredzēta ne tikai pusaudžiem, bet ieinteresēs arī pieaugušos. Stāstā izlasāmi dažādu pieredžu apraksti par to, kā divpadsmitgadīgās Keitas tētis iepazīstas ar sievietēm, lai izvēlētos sev dzīvesbiedri. Vērojot stāsta varoņu mijiedarbību, vairākkārt atpazīstamas reālas dzīves situācijas.


Atšķirīgie sieviešu tēli labi raksturo mūsdienās aktuālus jautājumus – dzimumu līdztiesību, stingru bērnu audzināšanu, stereotipus sabiedrībā un pat ēšanas paradumus. Turklāt pati situācija, kurā vīrietis meklē sev sievu, nav populāra tēma bērnu un jauniešu literatūrā.

Grāmatā aprakstītie notikumi parāda, ka arī meita var būt ļoti klātesoša un kļūt par vislielāko atbalstu tētim sievas meklējumos. Viņas zinātkāre ir brīnišķīga, un bieži vien tieši viņa izglābj tēvu no dīvainām un divdomīgām situācijām. Stāsti veidoti no Keitas skatupunkta, kas grāmatai piešķir arī nedaudz bērnišķības un naivuma. Grāmatas sākumā tieši meita ir tā, kura tēti pamāca, ka, piemēram, iepazīšanās sludinājumā prātīgāk ievietot patiesu informāciju, nevis piecus gadus senu foto. Brīžiem tēvs ir pārsteigts par meitas zināšanām, taču tam ir skaidrojums – Keitas draudzenei, savukārt, ir liela pieredze ar to, kā viņas mamma meklē jaunas attiecības un iepazīstas ar vīriešiem (tiesa, tas būtu jau citas grāmatas vērts stāsts).

Tēva un meitas attiecības šajā piedzīvojumā atspoguļotas kā ļoti siltas un ciešas. Tēvs ir pastāvīgi klātesošs, sarunājas ar savu meitu, vaicā viņas viedokli. Lai arī brīžiem meitai tēta plāns – atrast sievu – liekas aplams, taču, laikam ejot, šis lēmums sāk šķist loģisks un pamatots.


Amizantu situāciju grāmatā netrūkst, taču viena no tām manu sirdi sasildīja īpaši: pēc iepazīšanās ar kādu no sievietēm Keitas tētis pievēršas grāmatu lasīšanai. Kamēr draudzene atrodas komandējumā, viņš izlasa ļoti daudz grāmatu. It kā sīkums, taču vienkāršs veids, kā atpazīt, vai otrs cilvēks ir patiesi iemīlējies – jo ir gatavs apgūt ko jaunu, sev netipisku, kas šajā gadījumā ir grāmatu lasīšana.


Pieejama arī e-grāmata.


Noderīgi: lsm.lv


Reinausa, Rēli. Kā mans tētis atrada sev sievu. No igauņu valodas tulkojusi Daila Ozola. Rīga: Zvaigzne ABC, 2023. 190 lpp. ISBN 9789934314797.


Madara Freivalde ir LNB Attīstības departamenta Bibliotēku attīstības centra nozares speciāliste darbā ar bērniem un jauniešiem.

Recent Posts

See All
bottom of page