top of page
  • Irēna Moreino

Kā sarunāties ar bailēm


Četru ekspertu veidotā grāmata “Kā sarunāties ar bailēm?” ir biedrības “Veselīga Latvija” pirmais sadarbībā ar izdevniecību “Zvaigzne ABC” tapušais izdevums, kas Latvijā aizsāk sēriju par emocijpratību.


Bailes parasti tiek uzskatītas par destruktīvām un ārdošām emocijām, tomēr tās nedrīkst traktēt viennozīmīgi.

Svarīgi ir nošķirt pamatotas jeb racionālas bailes no nepamatotām jeb iracionālām bailēm. Pamatotas eksistenciālas bailes veidojās jau no cilvēces pirmsākumiem, kad par galveno dzīves mērķi kļuva izdzīvošana. Arī mūsdienu pasaulē bailes bieži vien darbojas kā noderīgs aizsargmehānisms, kas pasargā mūs no reālām briesmām, tādējādi ļaujot izdzīvot un saglabāt veselību. Pamatotas bailes parasti nozīmē zināmu piesardzību, kas dara mūs uzmanīgākus un attur no pārgalvīgas, riskantas rīcības.


Bailes cieši saistītas ar ķermeņa fizioloģiju, bioķīmiskajām reakcijām ķermenī, īpaši smadzenēs. Baiļu izpausmēm piemīt plašs diapazons – no viegla izbīļa, sastinguma līdz pat

ļoti nopietniem veselības traucējumiem, tostarp, paralīzei, infarktam vai patoloģiski smagam psihiskam stāvoklim.


Ikvienam būtu jāmācās atpazīt un izprast savas bailes, analizēt to pamatotību vai nepamatotību, respektīvi, rast tām reālu izskaidrojumu. Bailes bieži iet rokrokā ar trauksmi, kas arī ir normāla cilvēka reakcija īslaicīgā laikposmā, taču garākā laika periodā var izraisīt nopietnus kaitējumus dzīves kvalitātei.


Bailēm ir cieša saikne ar fobijām (bailes no augstuma, bailes no zirnekļiem, bailes no hroniskām slimībām u.c.) kas mēdz atkārtoties, bet kurām parasti nav reāli pamatota apdraudējuma.


Autori gan atskatās uz savām baiļu pārvarēšanas pieredzēm, gan piedāvā daudzveidīgas baiļu uzveikšanas tehnikas un prakses, piemēram: sarunāšanās ar bailēm, pareizas elpošanas vingrinājumi pieaugušajiem un bērniem, nomierinošie rituāli ar prieka hormona serotonīna vairošanu, dažādas vizualizācijas tehnikas un baiļpilno fantāziju maiņa šajās vizualizācijās (“drošās vietas” vizualizācija, “šeit un tagad” stāvoklis u.c.).

Apjomā kompaktā un informatīvi ļoti koncentrētā grāmata ikvienam palīdzēs veidot dialogu ar savām bailēm, atpazīt to nozīmīgumu un ievirzīt tās harmoniskā gultnē ar grāmatā ieteikto tehniku palīdzību.


Noderīgi: zvaigzne.lv


Kā sarunāties ar bailēm. Eksperti: Ilze Aizsilniece, Ieva Bite, Ansis Jurģis Stabingis, Māris Žunda; idejas autore Una Meistere. Rīga: Zvaigzne ABC, 2022. 48 lpp. ISBN 9789934314018.


Irēna Moreino ir LNB Pakalpojumu departamenta Humanitāro un sociālo zinātņu lasītavas nozaru informācijas eksperte.

Recent Posts

See All
bottom of page