top of page
  • Anda Saldovere

Ievadraksts: jūlijs/augusts 2023


Ilustrācijas autore: Laura Lukeviča
Ilustrācijas autore: Laura Lukeviča


Vasaru noslēdzošais “Literatūras ceļveža” numurs parasti nedaudz līdzinās tādai kā lasošo kolēģu “mājasdarba atrādīšanai” – cik nu kuram vasaras darbi un atvaļinājumi, plāni un rūpes ļāvuši ne vien tvert grāmatu lappuses, bet arī dalīties izlasītajā ar kolēģiem. Un rezultāts, kā allaž, ir interesants un ieguldītā laika vērts! Nepārsteidz, ka vasarā izlasīto grāmatu tematika kopumā vieglāka, ar dabu, ceļojumiem, saules gaismu un siltām sajūtām saistāma. Tādēļ ikmēneša (šoreiz – divu mēnešu) izlasīto “grāmatu puzle” ļaujas visai viegli sabīdīties un tematiskajos plauktiņos savietoties.


Neraugoties uz vairākām citām aicinošām tēmām, vislielākais prieks par to, ka kolēģi – mūsu izdevuma nu jau pastāvīgie līdzautori – pietiekami daudz laika pavada kopā ar savām atvasēm un tām adresētām grāmatām, skolai gatavojoties, vai arī – vienkārši turpina lasīt bērnu grāmatas savam priekam un izziņas kārei. Mūsu kolēģu – Latvijas bibliotekāru interesi par bērnu grāmatām apliecina arī daudzie ar bērnu literatūru saistītie jautājumi, kurus LNB Bibliotēku attīstības centrs saņēmis, gatavojoties ikgadējai rudens konferencei “Literatūras zināšanas mūsdienīgam bibliotekāram”. Ir prieks un gandarījums, ka mūsu valstī šobrīd, kad notiek satrauktas diskusijas par bērnu nelasīšanu, ne vien iznāk daudz vērtīgu tulkotu un oriģinālizdevumu bērniem, ka bibliotēkas šīs grāmatas pārdomāti iegādājas saviem krājumiem, bet arī par to, ka tiek domāts, kā ar šīm grāmatām labāk un pareizāk strādāt, daudzveidīgi iesakot mazajiem bibliotēku lasītājiem.


Numurā iekļauts pa vairākiem izdevumiem no oriģinālliteratūras un tulkojumiem (arī bērniem adresēti), kultūrvēstures un ceļojumu grāmatas. LNB nozaru lasītavu ekspertu ieteikumos ietverti nopietnākas tematikas izdevumi – komunikācijas un juridiskās zinātnes, vēsture un psiholoģija, medicīna. Un vēl šoreiz, aizejošās vasaras iesūtītos stāstus apkopojot, grāmatu buķetes daudzveidībai esam tajā iekļāvuši arī ko romantiķiem paredzētu.


Tomēr jaunākā numura iznākšanas brīdī priecājamies pavēstīt arī kādu jaunumu!


Mūsu izdevuma tīmekļvietnē www.literaturascelvedis.lv turpmāk varēsiet vairāk iepazīt mūsu redakcijas izvēlēto grāmatu autorus – kādu no konkrētā numura rakstniekiem, tulkotājiem, ilustratoriem, kuri īsā intervijā atbild uz jautājumiem par viņu pieredzi gan konkrēta izdevuma tapšanā, gan par bibliotēkām kopumā.


Un vēl – līdz ar jaunas darbu sezonas vai darba gaitu Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (un, protams, arī citās bibliotēkās) uzsākšanu, aicinām kļūt par izdevuma tekstu – grāmatu apskatu – veidotājiem arī ikvienu no jums, kuri to līdz šim vēl nav paguvuši vai arī nav par šo iespēju zinājuši! Rakstiet uz literaturascelvedis@lnb.lv.



Anda Saldovere, LNB Attīstības departamenta Bibliotēku attīstības centra bibliotēku nozares speciāliste un izdevuma "Literatūras ceļvedis" redaktore





157 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page